Koninklijk.com

Koninklijk Zigeuner Orkest Tata Mirando

Een bijzonder koninklijk muziekgezelschap is het Koninklijk Zigeuner Orkest Tata Mirando. Begin vorige eeuw werd aan het orkest het predicaat Koninklijk verleend door groothertogin Louise van Baden en de Duitse keizer Wilhelm II. Je vindt dit orkest dus niet in het register van Nederlandse predicaathouders, maar het is wel het vermelden waard, ook om de relatie met het Circus Boltini.

Tata Mirando werd in 1895 in Zwitserland geboren als Josef Weiss, Zijn vader was musicus en vormde met zijn zonen een orkest waarin Josef bas speelde. Ze trokken met woonwagens door Europa en kwamen in Duitsland terecht, waar veel belangstelling bestond voor zigeunermuziek. Het orkest trad ook op aan het hof van de Duitse keizer.

Na de opkomst van het nazisme zochten de Mirando's een veilige plek en vonden die in het circus van Toni Boltini, waar ze zich bij aansloten als circusorkest 'de Zwarte Raven'. Ook was een aantal ondergedoken in Amsterdam. Toen het circus in Amersfoort stond, ging Josef niet mee terug naar Duitsland door de vervolging van joden en zigeuners. Josef vestigde zich in Cruquius in de Haarlemmermeer en verdiende zijn brood als muzikant en vioolbouwer. Het circus speelde in de oorlog voor de Wehrmacht en was daardoor voor vervolging gevrijwaard. Josefs broers overleefden de zigeunervervolging niet, zijn hele familie werd uitgemoord.

De bloeitijd van het orkest was in de vijftiger jaren. Er waren veel optredens, ook voor radio en televisie en er werden platen uitgebracht. Josef overleed in 1967. Zijn zoons hebben het orkest voortgezet.